WIELERSPORT

Wielertips

Tips voor wielrenners

Met de start van de lente en dus het doorbreken van de zon en het stijgen van de temperatuur is het niet verrassend dat veel mensen de fiets weer uit de schuur halen. In dit seizoen wordt het aanzienlijk drukker met fietsers. Opvallende verschijning zijn ieder jaar weer de groepen wielrenners. Wielrennen is erg leuk en gezond, maar ga wel altijd goed voorbereid de weg op. In dit artikel lees je enkele handige wielertips.

1. Koop een goede racefiets

Een goede fiets is erg belangrijk, dus wanneer je nog geen geschikte fiets hebt is het belangrijk om daar een goede keuze in te maken. Je hebt de keuze uit diverse soorten en merken. De keuze voor een fiets is van een aantal factoren afhankelijk. Het belangrijkste is de afweging of je wilt gaan wielrennen als recreatie of als sport. U kunt ook een fiets op maat laten maken.

2. Haal rendement uit de fiets

Het meeste rendement haal je uit je fiets wanneer je hem goed onderhoudt. Inspecteer altijd je fiets voor het fietsen. Belangrijk is de draaiende onderdelen regelmatig goed te smeren. Denk aan de ketting, kogellagers, trapas en wielas. Teveel wrijving in draaiende onderdelen gaat ten koste van de energie. Maak na het fietsen ook altijd de fiets goed schoon.

3. Schaf goede kleding / helm aan

Iedere, serieuze, wielrenner zorgt voor speciale fietskleding. Liefst verschillende outfits voor in de zomer en de winter. Naast de kleding is de helm van groot belang. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

4. Wees zuinig met remmen

De truc is om tijdens het wielrennen zo min mogelijk te remmen. Dit kost namelijk veel energie en snelheid. Enkele tips hiervoor zijn:

  • Anticipeer aanwezig verkeer
  • Schat vooraf de bocht goed in
  • Sturen in plaats van remmen
  • Schat ver van te voren in of je moet remmen

Houdt natuurlijk wel altijd de veiligheid in het oog! Veilig fietsen gaat altijd voor snel fietsen.