WIELERSPORT

De tour de france in Nederland

De tour de France is het grootste wielersport evenement van het jaar. Deze tour eindigt traditioneel in Parijs op de champs elysees. De start van dit evenement verschilt van jaar tot jaar. Zo was de start in 2014 in Leeds. Het jaar 2015 zal de start van de tour de France weer naar Nederland komen. De start zal in 2015 op Zaterdag 4 Juli plaats vinden in Utrecht. De 1e Etappe is een tijdrit van 14 KM rond Utrecht. Utrecht is al jaren bezig de tour naar Nederland te halen. In 2010 lukt het om de tour naar Nederland te halen toen werd Utrecht echter afgetroefd door Rotterdam.

De Tour Start 5 keer eerder in Nederland:

In 1954 is de tour in Amsterdam gestart. De start in Amsterdam was een legendarische start, dit was de eerste tour start buiten Frankrijk. De 41e tour start ging over een lengte van 216 KM en werd gewonnen door Wout Wagtmans. Route van Wout Wagtmans.

In 1973 startte de tour in Scheveningen de proloog van 7,1 KM werd gewonnen door Joop Zoetemelk. Joop Zoetemelk werd deze tour 4e en bleek later 1 van de beste Nederlandse wielrenners ooit.

5 Jaar later (1978) mocht Nederland de tour de France weer uitzwaaien maar nu in Leiden. Deze proloog werd geteisterd door slecht weer. Dit bleek goed voor 4 Nederlanders in de top 4. Later is besloten de proloog niet mee te laten tellen voor het algemene klassement. De winner Jan Raas was woedend na dit besluit.

1996 was het jaar dat de tour starte in Den Bosh met een proloog van 9.4 KM. Niet alleen de 1e etappe starte in den bosh maar ook de 2e etappe starte en eindigde in Den Bosh.

De laatste Nederlandse start was in 2010 in Rotterdam. De start in Rotterdam was een proloog van 8,9 KM lang door de straten van Rotterdam. De tweede etappe ging van Rotterdam naar Brussel.